Vad betyder giftfritt ?

Vi som jobbar med Häxan Hulda strävar att erbjuda det bästa till dig som kund. Vi känner att vi vill erbjuda och vägleda dig som konsument till att hitta ekologiska barnkläder och giftfria produkter som du kan använda i din vardag.

Många produkter som vi använder dagligen innehåller farliga kemikalier och ämnen så som leksaker, barnkläder och hudvårdsprodukter och många tycker det är svårt att hitta rätt. Nu vi vill underlätta för dig.

Häxan Hulda värnar om miljön och återanvänder så mycket som det går. Så bli inte överraskad om din leverans kommer hem i en begagnad kartong eller i förpackningsmaterial. Leveranserna packas alltid med stor omsorg och på bästa tänkbara sätt.

Häxan Hulda försöker uppnå minskade utskick med papper och jobbar det mesta via webben i sin marknadsföring.

GOTS certifiering

Global Organic Textile Standard (GOTS) är erkänd som världens ledande företag inom processstandard för textilier tillverkade av organiska fibrer. Den definierar miljökriterier på hög nivå längs hela organiska textilkedjan och kräver efterlevnad av sociala kriterier.

Endast textilprodukter som innehåller minst 70% organiska fibrer kan bli GOTS certifierad. Alla kemiska insatsvaror såsom färgämnen och hjälpmedel som används måste uppfylla vissa miljömässiga och toxikologiska kriterier. Valet av tillbehör är begränsat i enlighet med ekologiska aspekter.

En funktionell avloppsreningsverket är obligatoriskt för alla våta-behandlingsenhet inblandade och alla processorer måste uppfylla minimi sociala kriterier. De viktigaste kriterierna för GOTS, dess kvalitetssäkringssystem och principerna för översyn och revidering förfarandet sammanfattas i detta avsnitt.

Läs mer om GOTS certifiering på www.global-standard.org

Fairtrade

Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.

När du som konsument väljer Fairtrade-märkta produkter bidrar du till att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor, genom kriterier för högre löner och ett minimipris som överstiger produktionskostnaden. Detta, tillsammans med långsiktiga handelsavtal, ger trygghet för alla dem som inte har så stora marginaler att leva på. Utöver den högre betalningen får odlarna också en extra premie. Den används till att utveckla lokalsamhället socialt och ekonomiskt, t ex i en ny skola, nya bostäder och hälsovård, eller till investeringar i jordbruket.

Beslutet för hur premien ska användas tas gemensamt av odlarna. Fairtrade handlar inte bara om att få en bättre ekonomisk situation. Kriterierna främjar också demokratin, organisationsrätten samt miljöhänsyn i produktionen. Barnarbete och diskriminering motverkas.

Ni kan läsa mer på fairtrade’s webbsida.

fairtradegotsoeko-tex