Ullkläder

Barnkläder i ull

Här hittar ni ullkläder till era barn. Vi har barnkläder i ull & silke till små och stora barn. Ni hittar allt från ullfiltar, bodys, jumsuits, underställ och mycket mer.

Säger man ullkläder så får man ibland lite konstiga blickar och de undrar om man inte är riktigt klok. Men jag måste säga att jag har blivit riktigt kär i detta naturmaterial. Idag kan man använda kläder med olika ullblandningar året runt. Fördomar om att ull ska klia och stickas är inte sant. Ullet har en del unika naturliga egenskaper som överträffar avancerade laboratorieframtagna material för exempelvis tyger.
Äldre personer skulle spontant börjar minnas de stickade tröjor i ull som inte alls var speciellt skönt mot huden. De upplevdes som de var lite stickiga och kunde klia. Kläder idag som är gjorda i ull är svåra att jämföra med de gamla stickiga plaggen. För idag är de oftast tillverkade i något som kallas för Merinoull. Merinoull kliar inte och känns behaglig mot huden – och kan tvättas i maskin.

Förnybart material

Ull är helt och hållet ett förnybart och ett naturligt material. Detta gör att det är ett av våra mest hållbara materialresurser här i världen. Vilken kvalitet ullen har och till vilket användningsområde den får. Beror på fårets ras och vart ifrån fåret kommer och när det har klippt. Ull med längre och tunnare fibrer känns behagliga och lena mot huden.

Varma ullkläder

En anledning till att ull är så bra till barnkläder. Det är att den absorberar mycket av fukten och kan transportera bort den från huden. Det är därför man ska använda plagg i ull närmast huden. Om du svettas så leds fukten bort från huden och du slipper känna dig kall och blöt.

Först och främst har ull en termiskt isolerande egenskap att hålla värmen även under mycket låga temperaturer. Ull absorberar kroppens fukt och svett och kan binda upp till 40% av sin vikt. Det är utan att påverka den värmande egenskapen. Jämfört med bomull som kan absorbera endast 8% av sin vikt. Ullkläder är även väldigt skonsamt mot huden. Man kanske tänker sig att ull är väldigt varmt att ha på sig när det är varmt ute. Men så behöver det inte vara ull är värmereglerande och kan på vintern ha en värmeisolerande effekt. Till sommaren fungerar ett tunnare ullplagg bättre eftersom det då inte kommer att bli för varmt.  Ull är även flamhämmande du kan alltså med en kraftig fårfäll släcka en eld

Ullen håller alltid rätt temperatur oavsett om det är varmt eller kallt så befinner man sig alltid i en jämn och behaglig temperatur. Ni vet säkert att människor från sydligare breddgrader ofta bär väldigt tjocka kläder, även när det är varmt. Dessa kläder består av ren ny ull som stänger ute både värme och kyla. Den hjälper kroppen att bibehålla dess rätta temperatur.

Sköt dina ullkläder omsorgs fullt

Ull har en slags självrengörande funktion som gör att den är lätt att hålla ren. Därför så kan man med en del ullprodukter undvika att tvätta dem det räcker att vädra dem. Ullen är smutsavisande och väldigt lättskött tack vare Lanolinet (ullfettet som finns i ull). Lanolinet hjälper till att stöta ifrån sig smutspartiklar. Därför säger man att ull är självrenande. Man bör lufta ullen regelbundet. Vid tvätt, skölj eller spola i ljummet vatten. Fläckar behandlas med ullschampo som innehåller lanolin. Använd inga starka tvättmedel. Tvätta inte ullen i mer än 40 grader.

Förvara sina kläder

Förvara gärna dina ullplagg i ett skåp eller lådor. Undvik att förvar i garderober som ligger direkt mot en husvägg. Det gäller särskilt om du bor i ett äldre hus. På så sätt undviker du att mal och pälsänger (ullätande småkryp) hittar till din favorittröja. Vik helst plagget och förvara det liggande på en hylla eller i en låda. Om du hänger det riskerar du att det med tiden töjs ut och tappar sin form.

Kvalitet

En del ullkvaliteter noppar sig med tiden det är naturligt och inget som förstör plaggets funktion. Vanligast är att du hittar noppor på ärmar och sidan av kroppen och på ryggen om du använder ryggsäck. Ta bort noppor regelbundet så håller plagget stilen. Det finns enkla och överkomliga noppningsverktyg att köpa de fungerar som en liten rakapparat. För apparaten över plaggets yta så avlägsnas nopporna. Du ska inte trycka hårt eftersom det är en liten rakapparat kan du skada plagget om du inte är försiktig.

Ull är även terapeutiskt verksamma man använder gärna ull t.ex. inom sjukvården för att förebygga och lindra trycksår. Ullen främjar även spädbarnstillväxt,- och kolikbarn blir lugnare om de får ligga på ull.

Hur ska man klä sig

Hur ska man klä sig på bästa sätt för att hålla sig varm. När man vill vara ute och leka här kommer några tips.

Närmast kroppen passar det bra att ha ett tunt linne eller tunn tröja och gärna i merinoull. Om det inte är allt för kallt ute räcker det under jackan. Ullkläder i 100% merinoull är tunna men är de värmer otroligt bra. Dessutom absorberar din överskottsvärme och fukt från den varma sidan (närmast din kropp). På utsidan avdunstar ullen och torkar snabbt av kroppsvärmen. Blir tröjan riktigt våt kommer den ändå att kännas varm – till skillnad mot bomull som blir väldigt kall.

Om vädret är kallare med blåst och minus grader kan man behöva en lager 2 jacka. Då passar en tröja/kofta i ullfrottejacka (soft ull) i merinoull bra under jackan. Många av dessa plagg är tunna men de kommer hålla dig varm.

För barn som har tjocka vinteroveraller räcker det oftast med den tunnare varianten av tröja/kofta. Då gärna i en härlig tröja eller kofta i soft ull. Till nederdelen finns det även en soft ulls byxa som ger extra värme. När barnen sitter i på marken och leker kan det bli kallt. Tänk också på att inte ha för tajta kläder. Ullen behöver plats för att fungera optimalt.

 Håll händer och fötter varma

Kalla fötter använd inte för trånga skor utan köp gärna en storlek större. Lägg gärna i en extra ullsula istället. Ullsockar hjälper inte om skorna är för trånga! Ullen ”samlar in” fukt. fukten kan inte avdunsta och eftersom skorna är kalla. Utsidan av skon får då fukten kontakt med kylan och fötterna blir kalla. Om du kan röra på tårna någorlunda så vet du att det finns luft där och det kommer att fungera.
Om man har en ullsula i skorna så kan det räcka med en tunn ullstrumpa. Men får du plats ta gärna en mellantjocklek – eller raggsocka.

Ett tips är också att ha dubbla tunna ullstrumpor för att få ett litet luftlager. Undvik bomullsstrumpor de blir ofta kalla, torkar sakta och luktar illa. Ullstrumpor neutraliserar lukt, absorberar/avdunstar fukt samt värmer även om de blir blöta så välj ullstrumpor.

Kalla händer Tumvantar håller värmen bättre än fingervantar. Det är luften i vanten som blir varm och ju mer luft desto varmare och fingrarna värmer varandra. Ullvantarna kanske blir blöta och fulla med snö utanpå men de är fortfarande varma

Vi har valt att sälja ullkläder där företagen fäster stor vikt vid miljövänlig produktion, mulesing-fri och Woolmark och det tycker vi att JOHA.dk gör.