Ullkläder barn

Barnkläder i ull

Här hittar ni ullkläder barn som man bara inte kan sluta att älska. Jag önskar att jag hade fått upp ögonen för ullkläder när min barn var mindre. Vi använder gärna underställ, vantar och mössor i ull. Vi är ofta ute och barnen uppskattar ullkläderna mer och mer för det håller dem lagom varma.

Idag kan man köpa ullkläder barn i olika ullblandningar för att kunna passa våra årstider. Ullen har en del unika naturliga egenskaper som överträffar avancerade laboratorieframtagna material för exempelvis tyger.
Äldre personer skulle spontant börjar minnas de stickade tröjor i ull som inte alls var speciellt skönt mot huden. De upplevdes som de var lite stickiga och kunde klia. Kläder idag som är gjorda i ull är svåra att jämföra med de gamla stickiga plaggen. För idag är de oftast tillverkade i något som kallas för Merinoull. Merinoull kliar inte och känns behaglig mot huden – och kan tvättas i maskin.

Ull är en helt otrolig produkt som både är förnybar och helt naturlig. Det gör att det helt klart är en hållbar material resurs som håller i längden. Kvalitet på ullen beror på lite olika faktorer

 • Vilket ras det är på fåret
 • Vart fåret kommer ifrån
 • När man har klippt det på året

Ull med längre och tunnare fibrer känns behagliga och lena mot huden.

Varma ullkläder barn

Det finns många olika anledningar till att ull är så bra till barnkläder.

 • Den absorberar mycket av fukten och har möjlighet att transponerar bort den från huden.
 • Isolerande genskaper så den håller dig varm när det är mycket kallt.
 • Du slipper känna dig kall och blöt när du svettas.
 • Ullkläder barn är väldigt skonsam mot huden.
 • Ull är värme reglerande.

Det är väldigt bra att ha ullkläder barn närmast kroppen. Plagg i ull har en termiskt isolerande egenskap och håller en varm när det är mycket kallt. Ullkläder absorberar kroppens fukt och svett och kan binda upp till 40% av sin vikt. Det påverkar inte det värmande egenskaper som ullen har. Till höst och vinter finns det barnkläder i ull som är lite tjockare. Till vår och sommar hittar man ett tunnare plagg som då inte är lika varma.
Kläder i ull håller alltid rätt temperatur, oavsett om det är varmt eller kallt ute/inne.

Ull har en slags självrengörande funktion som gör att den är lätt att hålla ren. Därför så kan man med en del ullprodukter undvika att tvätta dem det räcker att vädra dem. Ullen är smutsavisande och väldigt lättskött tack vare Lanolinet (ullfettet som finns i ull). Lanolinet hjälper till att stöta ifrån sig smutspartiklar. Därför säger man att ull är självrenande. Man bör lufta ullen regelbundet. Vid tvätt, skölj eller spola i ljummet vatten. Fläckar behandlas med ullschampo som innehåller lanolin. Använd inga starka tvättmedel. Tvätta inte ullen i mer än 40 grader.

Kvalitet

En del ullkvaliteter noppar sig med tiden det är naturligt och inget som förstör plaggets funktion. Vanligast är att du hittar noppor på ärmar och sidan av kroppen och på ryggen om du använder ryggsäck. Ta bort noppor regelbundet så håller plagget stilen. Det finns enkla och överkomliga noppningsverktyg att köpa de fungerar som en liten rakapparat. För apparaten över plaggets yta så avlägsnas nopporna. Du ska inte trycka hårt eftersom det är en liten rakapparat kan du skada plagget om du inte är försiktig.

Ull är även terapeutiskt verksamma man använder gärna ull t.ex. inom sjukvården för att förebygga och lindra trycksår. Ullen främjar även spädbarnstillväxt,- och kolikbarn blir lugnare om de får ligga på ull.

Hur ska jag klä mina barn

Det är svårt att veta hur man ska klä sina barn. Vi har en skiftande klimat här i norden. På förmiddagen lyser solen och det är skönt ut och på eftermiddagen blåser nordan och då blir det mycket kallare ute.

 • Närmast kroppen tunt linne eller tunn tröja närmast kroppen gärna i 100% merinoull.
 • Om det inte är allt för kallt räcker det med en jacka och byxa te.x. skalkläder
 • Man kan gärna ha en så kallad ullfleece som lager 2. Finns lite olika modeller att välja på. Det som är bra med dessa jackor eller tröjor är att man kan använda dem som de år på sen vår och kalla sommarkvällar.
 • När vinter kommer på riktigt så finns det tunnare varianter av ullkoftor / tröjor. De är utmärkta att ha under vinteroverallen så det inte ska bli klumpigt och svårt att röra sig. (tänk på att alltid ha en tunn ulltröja närmast kroppen).
 • Tänk på att kläderna sk vara rymliga för att värma barnet ordentligt.

Hur ska man hålla händer och fötter varma

Det är det trixigt tycker jag. Hur man hittar rätt skor och vantar till barnen. De ska framför allt vilja ha vantarna på när de leker.

 • Använt inte för trånga skor, se till att de gärna är i en förstör storlek och använd en ullsula istället.
 • Ullstrumpor men de hjälper inte om barnen har för små skor. Ullen ”samlar in” fukt. fukten kan inte avdunsta eftersom skorna är för kalla. Utsidan av skon får då fukten kontakt med kylan och fötterna blir kalla. Om du kan röra på tårna någorlunda så vet du att det finns luft där och det kommer att fungera.
 • Använd gärna tumvantar istället för fingervantar. Luften som finns i vanten blir varm och ju mer luft det finns desto varmare händer.
 • Vantar i ull håller sig varma och torra längre än bomullsvantar.

Vi har valt att sälja ullkläder där företagen fäster stor vikt vid miljövänlig produktion, mulesing-fri och Woolmark och det tycker vi att JOHA barnkläder gör.