[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Bärsjal

Börja bära i bärsjal

Ditt lilla barn mår bra av vara nära dig och bäras i bärsjal. Du lyfter upp ditt barn när det skriker för att trösta det. Världen över gör vi föräldrar samma sak, vi bär och vaggar våra barn till ro vid bröstet. Instinktivt känner vi att närhet och kärleksfull beröring är positivt. Mätbara resultat från forskning bekräftar våra känslor. Vid ömsint beröring bildas ett ”lugn- och ro” hormon (oxytocin) i kroppen som har många mätbara positiva effekter. Bland annat har man sett att det ger:

  • Mindre rädda och mer nyfikna, vänliga och sociala individer
  • Bättre socialt minne – bidrar till snabbare anknytning mellan dig och ditt barn
  • Bättre förutsättningar för inlärning
  • Lugnare och mindre stressade barn
  • Bättre tillväxt och näringsupptag
  • Bättre sårläkning
  • Smärtlindring
  • Ditt barn formas för resten av livet

De positiva effekterna av beröringen påverkar både dig och ditt barn. Du själv blir påverkad för stunden. Enligt professor Kerstin Uvnäs Moberg, ledande forskare inom området, formas ditt barn för resten av livet. Om ditt barn får mycket beröring som liten påverkar det hjärnans utveckling. Nervsystemet blir lugnare. Ditt barn blir mindre stressat och vänligare som person.

Fysisk, psykisk och social stimulans
Ditt barn stimuleras intellektuellt av att bäras av dig och se vad du gör. Balanssinnet och musklerna tränas tack vare den ständiga rörelsen. Ditt barn kommer upp i samma nivå som de vuxna du möter. Från din trygga famn är det lätt för ditt nyfikna barn att ta kontakt.

Självständigare barn föräldrar som bär mycket har märkt att deras barn snabbt blir självständiga. Ta upp ditt barn i famnen då det har behov av din närhet. Det släpper taget så snart det har tankat klart av din trygghet. Nu kan det upptäcka världen vidare på egen hand. De barn som får den närhet de behöver blir tidigare självständiga.

Andra positiva effekter med att bära barn i bärsjal/bärsele

Barnet får god utsikt över omgivningen. Förälder och barn kan göra enkla saker tillsammans vilket stimulerar barnet, utan att man behöver fokusera alltför mycket på barnet.
Barnets balanssinne tränas tack vare ständig rörelse. Brukar också bidra till att barnets motoriska utveckling främjas.
Det ger en bra social start i livet, eftersom barnet kommer upp i samma nivå som de vuxna och i sin trygghet kan ta en öppen kontakt.
Den vuxne får med rätt val av bärsjal så bra avlastning och hållning att ryggen tränas upp och blir starkare istället för att man sliter på den.
Varför använda bärsjal som redskap?
Mycket ergonomiskt för både bärare och barn. Det bärredskap som brukar vara det som barn mellan 0-3 månader sitter/ligger allra bäst i.
Flexibelt – man kan bära barnet både liggande, sittande inåt och utåt, på höften och på ryggen.
Går bra att amma när man bär i bärsjal.
Ger större närhet mellan barn och bärare än andra bärredskap. Blir som en skön, trygg omfamning av barnet.
Mycket stadigt för barnet, särskilt bra stöd för huvudet, vilket också ger föräldern stor frihet att uträtta olika sysslor.
Barn på 3-4 månader är rätt fria i en bärsjal och får god utsikt och överblick över omgivningen.
Bärsjal kan vara en extra hjälp just för
föräldrar till kolikbarn
mammor som drabbas av depression efter förlossningen
tvillingföräldrar
föräldrar till barn med funktionsnedsättning, som gör att de behöver bäras extra mycket och längre upp i åldrarna

Man behöver oftast knyta på sig sjalen ca 3 gånger innan man riktigt förstår hur det fungerar. Prova gärna att knyta först med en docka eller nalle för att få in tekniken innan du sätter i ditt barn.

Prova gärna om möjligt första gången med ditt barn när det är mätt, nöjt och har en nybytt blöja på sig. Sedan, när både du och barnet har blivit hemmastadda i bärsjalen brukar det vara ett av de allra bästa sätten att lugna ett ledset och oroligt barn genom att sätta upp det i bärsjalen.

När du har satt i barnet för första gången, gå gärna runt en stund tills barnet har kommit till ro.

Om ditt barn börjar gnälla när det kommer in i bärsjalen hos mamma, men blir tyst när det bärs i sjalen hos pappa, tyder det på att barnet är hungrigt och retas av mjölkdoften från mamman. Då kan du som mamma prova att använda napp eller ännu hellre amma barnet i sjalen. Eller också får pappa bära barnet en stund istället!

Om du har svårt att få till det med knytningarna trots att du provat flera gånger, hör då av dig till din återförsäljare och be om hjälp.

Bära nyfödd

Många nyfödda trivs bra med att sitta så upprätta, men med armar och huvud helt innanför sjalen. Lite större barn, som kan hålla huvudet stadigt, sitter också gärna upprätta och håller då huvud och armar utanför sjalen så de kan se sig omkring.

Om man sätter i en helt nyfödd baby upprätt i sjalen bör man vara uppmärksam på hur det ser ut. Om babyn faller ihop, lägger sig åt ena sidan samt att ryggen ser krokig ut, bör man istället använda sig av en vaggaknytning där barnet ligger eller halvsitter upp. Nyfödda med lite svagare rygg kan ta några veckor på sig innan de passar för att sitta upprätt i omslutet kryss.

Amma i bärsjal

Med lite övning går det även bra att amma barnet medan man bär det i bärsjal. Det är stabilast att amma i en vävd bärsjal, men fungerar även bra i trikåbärsjalen. Ska man stå och gå mycket och vill amma samtidigt, rekommenderar vi Aldoria Eco Wrap. Vill man kunna amma lite till husbehov medan man står, går eller sitter ner (tex åker tåg) fungerar det bra även med Aldoria Bambu Soft. Vill man huvudsakligen amma när man sitter ner, är Aldoria Eco Ring bäst.
En bärsjal tar mycket liten plats när man viker ihop den och är enkel att ta med till exempel i bilen om ni ska åka iväg. Man slipper alla barnvagnar som ska lyftas in och ut ur bilen och nedför trapporna till lägenheten. Ska du åka buss eller tåg, gå på museum, på stan eller ut i naturen kommer du fram smidigt och utan problem. Du tar heller ingen större plats om du ska gå i affärer.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]